Nume

            Comuna Curtești  este așezată în partea de sud-vest a municipiului Botoșani, la contactul dintre Dealurile Siretului la vest și Câmpia Jijiei la est, în depresiunea Dorohoi – Botoșani. Relieful are un aspect colinar, atitudinea fiind sub 200 m. Spre nord și nord – vestul comunei sunt dl. Ghirului, Moglița, Balta Broaștei, Cimitirului, Crivăț, iar spre sud se continuă cu dealurile Hliboca, Băiceni, Bobeucă, Buroncăriei, Viei.

            Fragmentarea reliefului este făcută de pâraele care debușează în pârâul Dresleuca ce traversează comuna prin partea de nord-est : Valea Agaftonului, Băicenilor, Humăriei, Hârtopului, Țurcanilor.

            Comuna Curtești a făcut parte începând din anul 1864 din diferite plase : mai întâi plasa Târgul, apoi plasa Miletin, iarăși plasa Târgul, după care din plasele Miletin – Târgul, Cristești, Siret, Botoșani, Răchițile. Începând din anul 1968 comuna este formată din satele : Curtești, Agafton, Băiceni, Hudum, Mănăstirea Doamnei, Orăseni Deal și Orăseni Vale.

            Moșia Curtești este atestată încă din timpul lui Petru Rareș, din anul 1529 când “…doamna voievodului își trăgea veniturile din târgul Botoșani și din împrejurimile ocolului târgului : Mănăstireni, Nicșeni, Teișor, Cristești, Ruși, Popăuți, Tătăruși, Curtești, Stăuceni și Bătrânești….”.

            Numele satului este de la numele moșiei ce era a “Curții Doamnei”.

            Prima atestare documentară este din 22 mai 1627 “….io Miron Barnovschi Movilă voievod….că acest credincios boier al nostru, Duca comis…..i-am dăruit și l-am  miluit de la noi….cu un sat anume Curtești sub Bucovina, în fața târgului Botășenilor, care a fost drept sat domnesc…..”.

            Alt document care menționeză satul este din 17 mai 1628.

 Sursa : AȘEZĂRILE UMANE DIN JUDEȚUL BOTOȘANI de MIHAI POCLID

Cum considerați activitatea primăriei comunei Curtești, în relația cu cetățenii?
foarte bună
bună
deficitară
foarte rea
Total voturi: 972
Euro4.9184RON
Dolar American4.7383RON
Lira Sterlina5.6933RON
Franc Elvetian4.9890RON
Aur267.3958RON